Publicerad Lämna en kommentar

Sy halskant i trikåplagg

När du ska sy halskant i trikå blir det ju inte lika snyggt med en vanlig fåll utan det bästa är att kanta med muddväv eller samma tyg som plagget beroende på vilket slags tyg du använder. Använder jag ett tyg med lycra i använder jag ibland samma tyg till kanterna. Samma tyg brukar gå bra om du till exempel använder viscosejersey.

För att få en snygg kant som ligger slätt mäter du halsöppningen på mönstret. Lägg ihop fram och bakstycket så att axel sömmarna ligger mot varandra. Ställ måttbandet på kant för att mäta. Jag köper aldrig kantremsa längre utan klipper till egna. Ta 0,70 X ditt mått och klipp en remsa som är ca 4cm bred. Glöm inte att dubbla ditt mått. För att få en rak och jämn kant brukar jag ibland använda skärmatta och rullkniv men det är inte alls nödvändigt att ha.

Sy halskant

Nu finns det flera sätt att göra på när du syr fast den.

Sy ihop kortsidan på mudden. Sätt i fyra nålar med jämnt mellanrum och gör likadant på tröjan. Placera sömmen mitt bak och nålarna mitt för varandra. När du syr fast mudden ska du bara sträcka mudden i halsens rundning. Det kan vara svårt i början men det blir snabbt lättare när man gjort ett par tröjor.

  1. Du kan antingen lägga mudden räta mot räta dubbel så att sömmen syns
  2. Lägga den enkel mot avigan och sedan gömma sömmen och sy med en tvillingsöm
  3. Göra som förslag ett och sedan sy ner sömmen med en stickning.

Ett annat sätt är att bara sy EN axelsöm och sedan sy halsmudden,  man slipper då sömmen mitt bak och detta sättet kan användas när det är raglanärm.

För att inte behöva ta tid med att göra fel och sedan ta upp, sy då en tråckelsöm först för att se hur det blir.  Hoppas att detta hjälper  det är förstås bättre med bilder och det ska jag lägga till vid tillfälle.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.