Publicerad Lämna en kommentar

Så här syr du en egen lampskärm.

Sy en ny lampskärm kanske inte hör till vanligheterna att vi gör, de allra flesta går till butiken och skaffar det de vill ha. Snabbt, lätt och dyrt. Ibland kanske man bara inte känner för att göra själv. Men för att få den där personliga egna designen måste man ju ta sig tiden det tar.

Sy en egen lampskärm

Förr, för inte alls så många år sedan tycker åtminstone jag. Då var det lite inne att sy lampskärmar. Och gärna då med någon bollfrans eller annat band som avslutning på kanten. Det fanns till och med butiker med enbart material för lampskärmssömnad.

Lampskärmskelett, sy en egen lampskärm

Man började med att vira limmade bomullsband hårt runt lampskärmens alla pinnar i stommen, sen sydde man för hand varje ruta för sig. Först ett foder och sedan tyg. Som avslutning limmades band på i matchande färger, dels för att dölja alla skarvar  men  också för ett dekorativt utseende. De blev väldigt hållbara och man kan se de än idag. Den tekniken var mycket mer avancerad och tog mycket längre tid än den som jag gjort här.

Sy en egen lampskarm

Ibland händer det att jag besöker en närliggande loppis. Ofta har jag hittat väldigt många bra böcker i sömnad för bara en tia. Jag har även gjort andra fynd som till exempel två nakna lampskärmar för bara 20 kr. När jag tömt mina föräldrars dödsbon har jag tagit vara på lampfötter. Varför slänga lampor som fungerar och som ofta har både charm och påminner om min familj. Med ny el och lite färg kan dom hålla i några år till. Lampor behöver man ju dessutom alltid.

För ett tag sedan klädde jag om denna skärmen det tog en kväll och det var inte alls svårt. Jag hade en bit grovt linnetyg över och tänkte mig ganska mycket rynkor . Allt du behöver för att sy en egen lampskärm är tyg, resår och en skärm och lite tålamod.

Måtten du behöver:

Runt skärmen – 1 1/2 skärm, gå efter det bredaste måttet.

Höjden – Min lampa har ett tillägg på 7cm uppe och 4 cm nere, sen tillkommer sömsmån. För att göra vecket gick det åt 20cm extra. Det sitter precis ovanför den nedre kanten på skärmen. Du syr ihop till en rundel med kanaler. Man får dra några ggr i resåren uppe och nere om varannat innan det blir bra. Och piffa till volangen som annars ligger platt.

Jag rekommenderar dig att prova själv det var kul.

Sy en egen lampskärm

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.