Publicerad 2 kommentarer

Screentryck

Screentryck

Trycka med Screentryck är en fantastiskt rolig teknik när man vill utöka möjligheten att skapa mönster. Hur ofta är det inte så att man har en viss bild om hur tyget ska se ut för något man vill sy. Sedan kan man leta länge  och ändå inte hitta det man söker. Med screentryck ökar möjligheterna avsevärt och du kan nu skapa dina egna tyger.

Ahh potatistryck,  amatörmässigt kanske du tänker men nää där har du fel. Många tänker kanske på de dukar som barnen gjorde på dagis . Det går att skapa tyger som ser ut som vilket köpt tyg som helst, och det går utan att vara någon textil designer.

Screentryck

Ett motiv kan man skapa genom att lägga en vacker växt på kopiatorn. Ett foto som du tagit själv, en del av en bild. Eller skapa nya mönster av något i vår närmiljö, sätta ihop flera mönster till en bild. Med fantasi kan du göra vad som helst.

När du skapat ditt mot motiv skriver du ut det på en plastfilm för att sedan placera det på en beskiktad ram. Motivet förs över med hjälp av starka lampor under några minuter och ramen är sedan klar att sköljas ren för att få fram motivet.

Jag har träffat de som skapar med screentryck hemma men det kräver en speciell plats där du kan vara lite mer ovarsam, där du kan arbeta med färg, beskiktning och rengöring. Det kräver också ett mörkt utrymme med halogen och infraröda lampor för att göra en fotoschablon.

Screentryck används inte bara till tyg utan även till andra användningsområden som tapet, böcker,  ja möjligheterna är oändliga.

Jag gick en kurs för ett par år sedan och blev fast, har börjat samla på mig en del material för att använda denna teknik mer när tiden är inne. Detta ingår i en plan för framtiden och kommer med stor säkerhet att finnas här på symedmig.

Följ mig genom att anmäla dig till mitt nyhetsbrev här nedan. Detta är ett inlägg i en serie inlägg om att trycka på tyg. Det finns flera sätta att skapa motiv, var fjärde måndag kan du läsa nya inlägg i temat “tygtryck”.

[social_share style=”circle” align=”horizontal” heading_align=”inline” text=”” heading=”” facebook=”1″ twitter=”1″ google_plus=”1″ linkedin=”1″ pinterest=”1″ link=”” /]

 

2 reaktioner på “Screentryck

  1. ÅÅ detta blev jag sugen på att veta lite mer om….

    1. Det finns kurser som man kan gå i detta sök på screentryck så får du upp de alternativ som finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.