Publicerad Lämna en kommentar

Kanta med bandkantare

Att kanta med bandkantare kan kännas knepigt i början , men går fort att lära sig. Jag har alltid tidigare sytt på det gamla viset genom att mäta och nåla. Det går bra men tar ju mycket längre tid. Nu för ett par  veckor sedan tänkte jag om och köpte en bandkantare av Erikas syskrin. Planerade att sy en del plagg där det behövde gå fort och bli snyggt  så sagt och gjort. Och det är betydligt  smidigare och snabbare  än tidigare.

Tips innan du börjar.  Ifall du ska sy många plagg kan det vara bra att spola upp extra undertråd. Annars är det inga problem att byta själva undertråden med kantaren på plats.

Min maskin som jag använder är en husqvarna prisma, genuin och trogen. Många instruktionsfilmer för kantning är gjorda med coverlock,  men detta är inställningar för en vanlig maskin. Banden jag använder är mudd 3,5 cm. denna bredd passar bra för plagg med eller utan knappar. .se

Jag placerade bandkantaren precis framför pressarfoten, drar igenom bandet med en nål eller pincett. Innan jag börjar drar jag ut bandet så det ligger vikt under pressarfoten. För att inte bandet ska dra sig åt sidan så placerade jag en ask med nålar till höger om bandet. Glöm inte använda häftmassa för att hålla på plats.

Jag använder tvillingnål, stygnlängd 4 mm, bredd 0mm. Trådspänningen ska vara hög närmare nio, pressarfotstrycket oförändrat (medium)

Börja sy för att se var sömmen hamnar. Det lättaste är att peta in tyget där bandet kommer ut ur kantaren. Detta för att det inte ska komma på sned utanför. Detta var allt som behövdes för att det skulle fungera att kanta med bandkantare, fick prova några gånger med olika inställningar innan jag var nöjd.

Så här syr jag ihop steg för steg!

Jag börjar alltid med att overlocka ihop en axelsöm, sy på bandet runt halsen. Sedan syr jag ihop nästa axelsöm fram till bandet, sy sedan med smal sicksack på vanlig maskin. Jämna till kanterna på bandet och vik den ena längsta bandet över. Sy sedan ner sömmen på vanlig maskin.

Kanta med bandkantare, beskrivning på hur du använder bandkantare på vanlig hushållsmaskin.
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.