Publicerad Lämna en kommentar

Kanta med bandkantare

Att kanta med bandkantare kan kännas knepigt i början , men går fort att lära sig. Jag har alltid tidigare sytt på det gamla viset genom att mäta och nåla. Det går bra men tar ju mycket längre tid. Nu för ett par  veckor sedan tänkte jag om och köpte en bandkantare av Erikas syskrin. Planerade att sy en del plagg där det behövde gå fort och bli snyggt  så sagt och gjort. Och det är betydligt  smidigare och snabbare  än tidigare.

Tips innan du börjar.  Ifall du ska sy många plagg kan det vara bra att spola upp extra undertråd. Annars är det inga problem att byta själva undertråden med kantaren på plats.

Min maskin som jag använder är en husqvarna prisma, genuin och trogen. Många instruktionsfilmer för kantning är gjorda med coverlock,  men detta är inställningar för en vanlig maskin. Banden jag använder är mudd 3,5 cm. denna bredd passar bra för plagg med eller utan knappar. .se

Jag placerade bandkantaren precis framför pressarfoten, drar igenom bandet med en nål eller pincett. Innan jag börjar drar jag ut bandet så det ligger vikt under pressarfoten. För att inte bandet ska dra sig åt sidan så placerade jag en ask med nålar till höger om bandet. Glöm inte använda häftmassa för att hålla på plats.

Jag använder tvillingnål, stygnlängd 4 mm, bredd 0mm. Trådspänningen ska vara hög närmare nio, pressarfotstrycket oförändrat (medium)

Börja sy för att se var sömmen hamnar. Det lättaste är att peta in tyget där bandet kommer ut ur kantaren. Detta för att det inte ska komma på sned utanför. Detta var allt som behövdes för att det skulle fungera att kanta med bandkantare, fick prova några gånger med olika inställningar innan jag var nöjd.

Så här syr jag ihop steg för steg!

Jag börjar alltid med att overlocka ihop en axelsöm, sy på bandet runt halsen. Sedan syr jag ihop nästa axelsöm fram till bandet, sy sedan med smal sicksack på vanlig maskin. Jämna till kanterna på bandet och vik den ena längsta bandet över. Sy sedan ner sömmen på vanlig maskin.

Kanta med bandkantare, beskrivning på hur du använder bandkantare på vanlig hushållsmaskin.
Publicerad Lämna en kommentar

Johanna Lundqvist Björn

Bebeis med blomma, Johanna Lundqvist Björn

En av Symedmigs  nyare produkter är de små varma leende figurerna ritade av Johanna Lundqvist Björn. Johanna är designer, illustratör, grafisk formgivare och creative director på johannaform och design.

Produkterna jag skriver om är bebis med blomma, flicka med hjärta och clown. Alla tre ekologiska tyger i mjuk trikå. Johanna skapar inte bara textil hon har även formgivit barnböcker. I hennes studio i Båstad ritar hon figurer för både papper, tyg och interiör. I samarbete med Linda Ulvèus har hon också gestaltat böckerna av Leija Li.

Trikåtygerna är framtagna av Ernst textil tillsammans med Johanna Lundqvist Björn och materialet är en blandning av 95% bomull och 5% elastan. Mycket skön trikå för de minsta. Tillverkningen är framställd på ekologiskt vis vilket innebär att de är helt fria från gifter. Kvaliten känns också väldigt mjuk och behaglig.

Motiven är ca 5-8 cm stora och väldigt färgglada som barntyger ska vara. De stora motiven gör sig bra både till vanliga större plagg men också till trosor, dreglisar och kalsonger. Matcha gärna med randigt i gult, rött och lila samt mudd i rött, gult och lila.

Publicerad Lämna en kommentar

Sömnad sytips och stil!

Att förverkliga sina drömmar och uppnå ett lyckat resultat är så viktigt för att må bra och utvecklas. Detsamma gäller när du skapar din garderob, lär dig nya tekniker och ägnar timmar åt ditt stora intresse. Har du fel material, för lite kunskap och för lite tid så är det svårt att lyckas. Kanske dröjer det länge eller aldrig innan du provar igen. Och det är väl synd. Det blir roligare om man hjälps åt och kan vara kreativ med andra.

Har haft en tanke under en längre tid att kombinera ihop sömnad med stil och sytips och inte förrän nu känner jag att jag är redo att ta de samarbeten jag behöver  för att komma vidare. Det liksom inte släpper taget om mig så det är dags att DO it.

Nystart 2019

Kanske är du som jag i den åldern då det är dags att ge sig själv mer tid och  ta upp gamla intressen igen. Du börjar känna dig trött på din gamla frisyr och tycker inte du har något att ta på dig.  Detta är det säkert många som känner igen sig i. När mina barn blev vuxna började jag längta efter att ta upp min sömnad igen. Det berodde dels mycket på att jag behövde harmoni mellan jobb och fritid som då var helt i obalans. Jag behövde något annat som kopplade bort mina tankar. Efter en tid hittade jag i alla fall tillbaka , jag tror det började när jag började gå på sy träffar igen som det tog fart på riktigt. Under min värsta period, då jag var som tröttast var jag ofta hemma från jobbet och sydde. Jag sydde, sydde och sydde och  det hjälpte mig mycket.

Färg och form

I samma veva gjorde jag en färg och stilanalys , för att ge mig själv en nystart. Då upptäckte jag att jag använde “mina” färger som ung men på senare år gått ifrån de då jag slingat håret i andra färger. Jag fick med mig en färgkarta som ingick, denna har förenklat köpbesluten många gånger.  Det gav mig också många goda råd. Jag gjorde både en färg och stilanalys för att också veta vilka modeller jag ska välja på mina plagg. Detta har jag haft mycket nytta av och därför vill jag ta in detta som en del av Symedmig.

Jag tycker det är ett kul komplement som hör till för att skapa ditt bästa jag när du vill sy dina egna kläder.

Publicerad Lämna en kommentar

Stil och färganalys.

Styling

I veckan som var besökte jag Elisabet Bövik som driver Colour me Beautiful och gjorde en stil och färganalys. Jag har gjort detta tidigare och jag ville nu testa detta igen. När du gör en ordentlig analys så tar det ca 5 timmar. Då får du veta vilka färger som passar bäst med din hy och också hur du ska klä dig i förhållande till din kroppsform. Det är råd som hjälper dig att känna dig mer välklädd och komfortabel och lära dig din kropp. Spännande!

Oftast tror jag de flesta har koll på det här något sånär, eller kanske inte alla har det. Jag tror ändå att man oftast väljer de färger som är rätt för hyn när man väljer färg. Min erfarenhet är att jag valde fel färger efter att ha börjat färga håret. Då hade jag från börjat de färger som anses vara mina. Med stilen kan det nog vara lite svårare att se själv vad som är rätt.

Nu var det min andra styling så vi gick inte igenom riktigt allt. Det finns också olika sätt att göra en färganalys på,  men mina färger var ändå ganska lika från den tidigare analysen.

Den färgkarta du får med dig kommer hjälpa dig ta besluten när du shoppar. Det är smidigt. Att göra en  ordentlig Stil och färganalys när du ska skapa dig nya kläder är att rekommendera. Det kan vara en bra grund i att uppnå bättre resultat med din sömnad. Det kan också vara en kul grej att kosta på sig själv. Läs Elisabets tips om sjalar här

Samarbete

En annan anledning till detta besöket var också att jag har sedan en tid haft en idè. En idé om att kombinera sömnad med stil  och färg tips så jag tog kontakt med Elisabet för en analys och samarbete. Hon kommer från och med nu att finnas tillgänglig  på min hemsida för att boka rådgivning.

Publicerad Lämna en kommentar

Föreningen Livstycket

Föreningen livstycket

Föreningen Livstycket är en idèell förening som träffas dagtid på ett modernt kunskaps och designcenter i Tensta utanför stockholm. Där samlas invandrarkvinnor från hela världen tillsammans med designers och blandar skapande med lärande.

Skaparglädje

Under veckan som gick besökte jag formex mässan i Stockholm för första gången. Där fanns massor av utställare från flera olika branscher, därav en del inom textil. En monter som fick mig att stanna till lite extra var den ideella Föreningen Livstyckets. Den bredde ut sig som en stor färgklick med alla tyger, väskor, förkläden ,brickor och mycket mer som deltagarna tillverkat. Där fanns färgglada och spännande mönster bland annat ett tyg med kreativa livstycken på svart eller vit botten, ett motiv som också är deras varumärke.

Föreningen livstycket

En stor del av min vision med Symedmig är att genom kreativt skapande uppnå välmående och personlig utveckling. Att stänga av all stress och brus och bara fokusera på det du gör kan få dig att må bra igen och hitta nya sidor hos dig själv. Det behöver inte vara just att sy, kreativitet i alla former har en terapeutisk effekt. Kanske var det därför jag blev så förtjust i deras utbud.

Föreningen livstycket

Föreningen livstycket startades 1992 av Birgitta Notlöf med visionen ett samhälle för alla. Målet med verksamheten är att deltagarna ska gå från isolering och bidragsberoende till att få ett självständigt liv och fungera i sin nya tillvaro. Man blandar svenskaundervisning tillsammans med skapande.Deltagarna får teckna vad de ser, känner och upplever. Livstyckets proffesionella formgivare förvandlar sedan teckningarna till mönster som kommer från olika människoöden. Man tar tillvara olika kulturer som man sedan skapar motiv på textil, brickor mm och syr väskor, mm Verksamheten är ideell och drivs med bidrag från Stockholms stad och olika projektuppdrag.

Birgitta Notlöf tilldelades 2017 fostrargärningsmedalj av kungliga patriotiska sällskapet för sitt engagemang för ett medmänskligare och mer integrerat Sverige.

Här kan du läsa mer och se deras produkter.

Bilderna är lånade från sweef.se

 

Publicerad Lämna en kommentar

Sy klänningar för välgörenhet.

Lånad från https://www.svtstatic.se/image-cms/svtse/1479042732/svts/article11070121.svt/alternates/extralarge/siri-karlsson

Sy klänningar för välgörenhet och gör ännu mer nytta av din passion. Att det är roligt att sy vet ni väl redan, de allra flesta syr till sig själv och till familjen. Så finns det de som syr till välgörenhet för andra, idag finns det en mängd behövande när du vill hjälpa utsatta barn och vuxna i världen.

Kanske är det först på äldre dagar som tanken föds, så var det i alla fall för 98-åriga Siri som började sy klänningar efter hon fyllt 65. Under dessa 33 år har hon hunnit sy över 2000 klänningar. Siri drivs av sin passion att sy och hjälpa andra. Hennes klänningar går till välgörenhet och skickas till barnen på ett dagcenter i Sri lanka.

Sri lanka föreningen.

Den idèella Sri lanka föreningen började arrangeraera loppisar efter tsunamin och har startat ett dagcenter för funktionsnedsatta barn. Föreningen åker själva ner och lämnar gåvor till barnhemmet. Föreningen har byggt en skola för 300 elever och skickat fem containrar med hjälpmedel för handikappade och sjuka. Verksamheten drivs helt av loppisar, mataftnar, familjedagar och fadderverksamhet. Detta har gjort att barnen fått träning och även stöttat föräldrar som förstått att de inte är ensamma. I Sri lanka är dessa handikappade barn en skam för sina föräldrar. Arbetet från föreningen har gjort att attityden ändrats både av invånare och de styrande.

Vill du också vara med och hjälpa? Här hittar du länk till föreningens sida.

Publicerad Lämna en kommentar

Rätt färgmatchning

Rätt färgmatchning på väskans tillbehör kan vara svårt ibland att avgöra på en bild. Jag har märkt att de ibland kan skifta i färg och det kan vara lite knepigt att bestämma rätt matchning. Materialet finns i mässing/guldfärgad, silver, brons, ljus koppar och svart. Att få samma färger på d-ringar, väsklås, karbinhakar mm kan spela en viktig roll när man lägger ner lång tids arbete på skapande. Därför har jag gjort denna guide där du kan se vilka som passar ihop och du slipper göra felköp.

Mässing/guldfärgad.

Här matchar de flesta lätt med varandra även om bilden kan vara lite missvisande. Det finns två som ser ut att skilja sig på bilden aningen, det är det ovala väsklåset och ändtippen. Den enda av dessa två som inte passar ihop till de övriga är ändtippen som är lite mer åt ljus koppar hållet det kan man se tydligt på denna bilden medans samma produkt ser annorlunda ut på nästa bild.

Rätt färgmatchning

 

Ljus koppar

Den passar däremot väldigt bra ihop med det andra väsklåset med ett litet hjärta på låset. Båda dessa är ljus koppar, även här är bilden missvisande.

Rätt färgmatchning

 

Brons

När det gäller dessa produkter så kan du matcha karbinhaken som är anpassad för 40 mm breda band. Alla karbinhakar är gjorda av zink som är ett starkt och hållbart material.  Denna haken är den enda i denna färgen som finns inne just nu. D-ringarna går alla bra att matcha ihop med denna. I paketet med d-ringar 32 mm  finns det fyra olika färger och dessa säljs i storpack om 50 styck. Dessa hittar du här

Rätt färgmatchning

 

Silver

Silver produkterna är lätta att passa ihop här är det ingen som skiljer sig åt utan alla har samma lyster och färg.

Rätt färgmatchning

Karbinhake 40mm Karbinhake

 

 

 

Publicerad Lämna en kommentar

Magnetlås med bra drag

Magnetlås med bra drag ger en superbra magnet.

Magnetlås är en av alla nya produkter som också blev en storsäljare på symässan. Dessa små eleganta magnetlås med bra drag på 18mm gör sig bra på din hemsydda väska eller plånbok

Magnetlås med bra drag.

Två olika sorters fastsättning för magnetlås.

Låsen finns i två olika varianter, för sömnad och också med snäpplås för fastsättning genom tyget med hjälp av piggar. Så syr du mest väskor av vanligt tyg så passar dessa bäst. Och som jag skrev tidigare både magneten och knappen är av bra kvalitè.

Magnetlås med bra drag.

Magnetlås med bra drag.

Materialet är gjort av magnetisk metall. Storleken är 18mm och finns i tre färger. Mässing, silver och svart. Svart är tillfälligt slut just nu men kommer in igen. Du hittar de här och här.

Publicerad Lämna en kommentar

Piffa väskan och nyckelringen i höst.

 

Pigga upp dig i höst med en ny nyckelring.

 

Det känns lite tungt nu när man vet att mörker, kyla och regn snart är på väg Det är nu man kan behöva piffa till sig med nya kläder, en ny frisyr eller ett ha ett kommande evenemang att se fram emot.

Om du hellre vill satsa på något mindre så har jag precis fått in dessa urcoola stjärnformade nyckelringar i kraftig galvaniserad metall. De är stabila och av bra kvalitè och blänker dessutom väldigt fint. Lika fina i verkligheten som på bild. Dessa kan inte bara användas som nyckelringar. De passar även som dekoration på väskan, till exempel mellan en öljett och karbinhake. Kanske på en juldekoration tillsammans med en tofs. Väldigt fina var du än placerar de. De säljes i 5-pack för 40kr och du hittar de här.

 

Stjärnformad nyckelring

 

 

Pompombollar

Vill du ha något mer mjukare att dekorera med så finns dessa pompombollar med hållare i silverfärg och gulddoublè. Materialet är inte silver och guld utan detta är bara en beskrivning av färgen. Finns i 6 olika färger och 4 olika modeller. Du hittar alla modeller här

 

pompomboll med nyckelring i roseguld

 

För alla hundvänner finns dessa otroligt söta små franska bulldogs som kan pryda väskan eller nyckelringen. Finns i tre färgställningar alla tre lika söta, röd, rosa och vit.

 

French bulldog

För dig som föredrar lite mer glitter och glamour så finns dessa tre modeller med strass. Skor , fjäril eller väska du hittar de här.

Publicerad Lämna en kommentar

Mjuk och skön trikå

Nyss inkommet Eko-material tencel mjuk och skön trikå för sköna kläder som passar alla tillfällen.

Eko-material tencel mjuk och skön trikå

 

Mjuk och skön trikå är en av de ny inkomna produkter som finns i butiken. Mjuk och skön är en formfast, mjuk och kraftig jersey tillverkad av 82% tencel samt 15% polyester  och 3%elastan. Trikån passar  bra till kläder som klänning NOVA där det naturliga materialet följer kroppen och ger ett fint fall i den vida cirkelkjolen. Eko-material tencel trikån gör sig också bra till toppar eller koftor. Materialet är behagligt att bära och har bra funktionella egenskaper.

 

 

Eko-material tencel mjuk och skön trikå

 

Eko-material tencel är en cellulosafiber tillverkad i slutet system med mindre energiåtgång. Man använder snabbväxande träd som eukalyptys som odlas på hållbara skogsplantager. Tillverkningen är skonsam för miljön och så mycket som möjligt återvinns och återanvänds.

Eko-material tencel

är ett naturligt material som är svalt att bära och mjukare mot huden än till exempel bomull. Tencel kan absorbera 50% mer vatten än bomull och passar bra att bära under varma sommardagar.

Mjuk och skön finns i två färger som du hittar här vinröd och naturvit

Matchande tråd finner du här

Klänningsmönstret NOVA hittar du här

Eko-material tencel mjuk och skön trikå