Publicerad Lämna en kommentar

Kanta med bandkantare

Att kanta med bandkantare kan kännas knepigt i början , men går fort att lära sig. Jag har alltid tidigare sytt på det gamla viset genom att mäta och nåla. Det går bra men tar ju mycket längre tid. Nu för ett par  veckor sedan tänkte jag om och köpte en bandkantare av Erikas syskrin. Planerade att sy en del plagg där det behövde gå fort och bli snyggt  så sagt och gjort. Och det är betydligt  smidigare och snabbare  än tidigare.

Tips innan du börjar.  Ifall du ska sy många plagg kan det vara bra att spola upp extra undertråd. Annars är det inga problem att byta själva undertråden med kantaren på plats.

Min maskin som jag använder är en husqvarna prisma, genuin och trogen. Många instruktionsfilmer för kantning är gjorda med coverlock,  men detta är inställningar för en vanlig maskin. Banden jag använder är mudd 3,5 cm. denna bredd passar bra för plagg med eller utan knappar. .se

Jag placerade bandkantaren precis framför pressarfoten, drar igenom bandet med en nål eller pincett. Innan jag börjar drar jag ut bandet så det ligger vikt under pressarfoten. För att inte bandet ska dra sig åt sidan så placerade jag en ask med nålar till höger om bandet. Glöm inte använda häftmassa för att hålla på plats.

Jag använder tvillingnål, stygnlängd 4 mm, bredd 0mm. Trådspänningen ska vara hög närmare nio, pressarfotstrycket oförändrat (medium)

Börja sy för att se var sömmen hamnar. Det lättaste är att peta in tyget där bandet kommer ut ur kantaren. Detta för att det inte ska komma på sned utanför. Detta var allt som behövdes för att det skulle fungera att kanta med bandkantare, fick prova några gånger med olika inställningar innan jag var nöjd.

Så här syr jag ihop steg för steg!

Jag börjar alltid med att overlocka ihop en axelsöm, sy på bandet runt halsen. Sedan syr jag ihop nästa axelsöm fram till bandet, sy sedan med smal sicksack på vanlig maskin. Jämna till kanterna på bandet och vik den ena längsta bandet över. Sy sedan ner sömmen på vanlig maskin.

Kanta med bandkantare, beskrivning på hur du använder bandkantare på vanlig hushållsmaskin.
Publicerad Lämna en kommentar

Sömnad sytips och stil!

Att förverkliga sina drömmar och uppnå ett lyckat resultat är så viktigt för att må bra och utvecklas. Detsamma gäller när du skapar din garderob, lär dig nya tekniker och ägnar timmar åt ditt stora intresse. Har du fel material, för lite kunskap och för lite tid så är det svårt att lyckas. Kanske dröjer det länge eller aldrig innan du provar igen. Och det är väl synd. Det blir roligare om man hjälps åt och kan vara kreativ med andra.

Har haft en tanke under en längre tid att kombinera ihop sömnad med stil och sytips och inte förrän nu känner jag att jag är redo att ta de samarbeten jag behöver  för att komma vidare. Det liksom inte släpper taget om mig så det är dags att DO it.

Nystart 2019

Kanske är du som jag i den åldern då det är dags att ge sig själv mer tid och  ta upp gamla intressen igen. Du börjar känna dig trött på din gamla frisyr och tycker inte du har något att ta på dig.  Detta är det säkert många som känner igen sig i. När mina barn blev vuxna började jag längta efter att ta upp min sömnad igen. Det berodde dels mycket på att jag behövde harmoni mellan jobb och fritid som då var helt i obalans. Jag behövde något annat som kopplade bort mina tankar. Efter en tid hittade jag i alla fall tillbaka , jag tror det började när jag började gå på sy träffar igen som det tog fart på riktigt. Under min värsta period, då jag var som tröttast var jag ofta hemma från jobbet och sydde. Jag sydde, sydde och sydde och  det hjälpte mig mycket.

Färg och form

I samma veva gjorde jag en färg och stilanalys , för att ge mig själv en nystart. Då upptäckte jag att jag använde “mina” färger som ung men på senare år gått ifrån de då jag slingat håret i andra färger. Jag fick med mig en färgkarta som ingick, denna har förenklat köpbesluten många gånger.  Det gav mig också många goda råd. Jag gjorde både en färg och stilanalys för att också veta vilka modeller jag ska välja på mina plagg. Detta har jag haft mycket nytta av och därför vill jag ta in detta som en del av Symedmig.

Jag tycker det är ett kul komplement som hör till för att skapa ditt bästa jag när du vill sy dina egna kläder.

Publicerad Lämna en kommentar

Rätt färgmatchning

Rätt färgmatchning på väskans tillbehör kan vara svårt ibland att avgöra på en bild. Jag har märkt att de ibland kan skifta i färg och det kan vara lite knepigt att bestämma rätt matchning. Materialet finns i mässing/guldfärgad, silver, brons, ljus koppar och svart. Att få samma färger på d-ringar, väsklås, karbinhakar mm kan spela en viktig roll när man lägger ner lång tids arbete på skapande. Därför har jag gjort denna guide där du kan se vilka som passar ihop och du slipper göra felköp.

Mässing/guldfärgad.

Här matchar de flesta lätt med varandra även om bilden kan vara lite missvisande. Det finns två som ser ut att skilja sig på bilden aningen, det är det ovala väsklåset och ändtippen. Den enda av dessa två som inte passar ihop till de övriga är ändtippen som är lite mer åt ljus koppar hållet det kan man se tydligt på denna bilden medans samma produkt ser annorlunda ut på nästa bild.

Rätt färgmatchning

 

Ljus koppar

Den passar däremot väldigt bra ihop med det andra väsklåset med ett litet hjärta på låset. Båda dessa är ljus koppar, även här är bilden missvisande.

Rätt färgmatchning

 

Brons

När det gäller dessa produkter så kan du matcha karbinhaken som är anpassad för 40 mm breda band. Alla karbinhakar är gjorda av zink som är ett starkt och hållbart material.  Denna haken är den enda i denna färgen som finns inne just nu. D-ringarna går alla bra att matcha ihop med denna. I paketet med d-ringar 32 mm  finns det fyra olika färger och dessa säljs i storpack om 50 styck. Dessa hittar du här

Rätt färgmatchning

 

Silver

Silver produkterna är lätta att passa ihop här är det ingen som skiljer sig åt utan alla har samma lyster och färg.

Rätt färgmatchning

Karbinhake 40mm Karbinhake

 

 

 

Publicerad Lämna en kommentar

Magnetlås med bra drag

Magnetlås med bra drag ger en superbra magnet.

Magnetlås är en av alla nya produkter som också blev en storsäljare på symässan. Dessa små eleganta magnetlås med bra drag på 18mm gör sig bra på din hemsydda väska eller plånbok

Magnetlås med bra drag.

Två olika sorters fastsättning för magnetlås.

Låsen finns i två olika varianter, för sömnad och också med snäpplås för fastsättning genom tyget med hjälp av piggar. Så syr du mest väskor av vanligt tyg så passar dessa bäst. Och som jag skrev tidigare både magneten och knappen är av bra kvalitè.

Magnetlås med bra drag.

Magnetlås med bra drag.

Materialet är gjort av magnetisk metall. Storleken är 18mm och finns i tre färger. Mässing, silver och svart. Svart är tillfälligt slut just nu men kommer in igen. Du hittar de här och här.

Publicerad Lämna en kommentar

Piffa väskan och nyckelringen i höst.

 

Pigga upp dig i höst med en ny nyckelring.

 

Det känns lite tungt nu när man vet att mörker, kyla och regn snart är på väg Det är nu man kan behöva piffa till sig med nya kläder, en ny frisyr eller ett ha ett kommande evenemang att se fram emot.

Om du hellre vill satsa på något mindre så har jag precis fått in dessa urcoola stjärnformade nyckelringar i kraftig galvaniserad metall. De är stabila och av bra kvalitè och blänker dessutom väldigt fint. Lika fina i verkligheten som på bild. Dessa kan inte bara användas som nyckelringar. De passar även som dekoration på väskan, till exempel mellan en öljett och karbinhake. Kanske på en juldekoration tillsammans med en tofs. Väldigt fina var du än placerar de. De säljes i 5-pack för 40kr och du hittar de här.

 

Stjärnformad nyckelring

 

 

Pompombollar

Vill du ha något mer mjukare att dekorera med så finns dessa pompombollar med hållare i silverfärg och gulddoublè. Materialet är inte silver och guld utan detta är bara en beskrivning av färgen. Finns i 6 olika färger och 4 olika modeller. Du hittar alla modeller här

 

pompomboll med nyckelring i roseguld

 

För alla hundvänner finns dessa otroligt söta små franska bulldogs som kan pryda väskan eller nyckelringen. Finns i tre färgställningar alla tre lika söta, röd, rosa och vit.

 

French bulldog

För dig som föredrar lite mer glitter och glamour så finns dessa tre modeller med strass. Skor , fjäril eller väska du hittar de här.

Publicerad Lämna en kommentar

Mjuk och skön trikå

Nyss inkommet Eko-material tencel mjuk och skön trikå för sköna kläder som passar alla tillfällen.

Eko-material tencel mjuk och skön trikå

 

Mjuk och skön trikå är en av de ny inkomna produkter som finns i butiken. Mjuk och skön är en formfast, mjuk och kraftig jersey tillverkad av 82% tencel samt 15% polyester  och 3%elastan. Trikån passar  bra till kläder som klänning NOVA där det naturliga materialet följer kroppen och ger ett fint fall i den vida cirkelkjolen. Eko-material tencel trikån gör sig också bra till toppar eller koftor. Materialet är behagligt att bära och har bra funktionella egenskaper.

 

 

Eko-material tencel mjuk och skön trikå

 

Eko-material tencel är en cellulosafiber tillverkad i slutet system med mindre energiåtgång. Man använder snabbväxande träd som eukalyptys som odlas på hållbara skogsplantager. Tillverkningen är skonsam för miljön och så mycket som möjligt återvinns och återanvänds.

Eko-material tencel

är ett naturligt material som är svalt att bära och mjukare mot huden än till exempel bomull. Tencel kan absorbera 50% mer vatten än bomull och passar bra att bära under varma sommardagar.

Mjuk och skön finns i två färger som du hittar här vinröd och naturvit

Matchande tråd finner du här

Klänningsmönstret NOVA hittar du här

Eko-material tencel mjuk och skön trikå

 

Publicerad Lämna en kommentar

Tyger för varma plagg.

Värmande tyger

Naturliga material för värmande tyger.

Idag tänkte jag jämföra och titta lite på vilka tyger som är bra att använda till plagg som ska vara varma och sköna.Varma material för underställ, tröjor och andra plagg. Då tänker jag direkt på ull, ett material som är gjort av naturfibrer från djur, textilier som alpacka, ull, angora, kashmir och merinoull. Härliga tyger som är framställda på naturligt sätt och inte gjorda med kemikalier.

Ullen kommer oftast från får men även från flera andra djur som alpacka, cashmereget, angoraget, lama och kamel. Ull används både till kläder och värmande fällar och håller värmen bra även om det är blött. I ull finns det ett ämne som heter lanolin som är smutsavvisande detta gör att det räcker med vädra och behöver inte tvättas så ofta. Ull är ett perfekt material att använda på kläder för det får mig att tänka på tjocka bylsiga plagg och många gånger har vi väl haft problem med stickiga ylleplagg. Men det finns ju fler typer av textilier för ull även tunnare för att ha närmast kroppen.

Har många funktioner

Merinoull är ett material som är mjukare och som ofta används till underställ Den har extremt fina fibrer och är samtidigt väldigt tät och krusig och passar därför bäst till tunna och mjuka plagg. Numera syns ju ofta stickade plädar i merinoull. Merinoullen värmer när det är kallt och andas när det är varmt. Merinoullen kommer från merinofåren som föds upp enbart för ullen. Kreatinet som finns i ullen bryter naturligt ner illaluktande bakterier från huden och fiberytan i ullen är vattenavvisande. Det hämmar bakterietillväxten och blir därmed självrenande och fri från dålig lukt. Plaggen renas av att vädras i friska luften. Tack varje den självrenande förmågan behöver kläderna inte tvättas så ofta som andra textilplagg.

Värmande tyger merinoull

När det står att ullen är garanterat mulesingfri menas att fåren inte har skalperats runt baken för att undvika fluglarver. Det gör man ofta på fåren i Nya Zeeland och Australien där det finns en fluglarver som ofta sätter sig på just merinofår.

Cashmere kommer från getter. Ullen kammas av och finns därför inte i så stora mängder. Det tar ca tre år för en get att producera tillräckligt med ull för att det ska kunna räcka till en tröja därför är priset på denna ull dyr.

Värmande tyger angora

Angora är en mjukare ull.

Många butiker har stoppat inköp av plagg i angora efter att det avslöjats att djuren plågats. Angoraull kan klippas istället för att ryckas och det behöver inte betyda att kaninen har lidit alls. Angoraull är mjuk och anses varmare än andra sorters ull.

Alpacka är ull från ett lamadjur, alpackan, som ursprungligen kommer från Anderna i Sydamerika. Ullen är väldigt mjuk. Alpackaull innehåller inte ullfett som andra ulltyper. Ullfettet kan orsaka allergi, därför kan alpacka vara ett alternativ för allergiker.

 

 

Publicerad Lämna en kommentar

Tryck med en Silhouette Cameo

Silhouette Cameo

Denna bilden kommer från pinterest

Silhouette Cameo kallas en slags skrivare som används för att skapa motiv. En kul liten leksak för dig som vill skapa egen design på både kläder och inredning. Jag har inte använt någon själv men ska ändå skriva några rader eftersom det är maskin som ganska många använder.

Du skapar din design i ett program som kallas silhouette studio och som  innehåller ett bibliotek med ett hundratal kostnadsfria färdiga bilder där du också skapa mappar för dina bilder. Dessa följer med i ditt köp.

I programmet kan du också skriva text, skapa cirklar/ellipser, kvadrater, rektanglar, linjer, polygoner och frihandskonturteckningar. Med hjälp av inställningar av skärbladen går det att skära i olika material så som vinyl och smidigt värmeöverföringsmaterial, struktur-kartongpapper, mönsterpapper, duk/canvas.

Silhouette Cameo

Denna bilden kommer från craftcast.com

Silhoette Cloud hjälper dig att hålla dina designer synkade där kan du också bli medlem och få 5gb lagringsutrymme för anpassat innehåll. Du kan också köpa till ny design genom en store som innehåller tusentals designer.Den hittar du här Oftast publiceras en kostnadsfri design varje vecka. Allt fungerar som en helt vanlig hemsida där du köper och laddar ner en fil. Möjligheten finns till prenumeration som inleds av en provprenumeration.

En silhouette cameo kostar runt 3-4000 och det kanske man inte köper för att testa, kanske kan du ha tur att hitta en begagnad. Jag tycker i alla fall det skulle vara roligt att prova även om det känns som att det är lite fusk. Ett roligt alternativ till screentryck och andra sätt att göra tryck på.

Här finns en tutorial

Detta var ett av inläggen i “trycka på tyg” för att följa min blogg så anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan.

Publicerad Lämna en kommentar

Sy halskant i trikåplagg

När du ska sy halskant i trikå blir det ju inte lika snyggt med en vanlig fåll utan det bästa är att kanta med muddväv eller samma tyg som plagget beroende på vilket slags tyg du använder. Använder jag ett tyg med lycra i använder jag ibland samma tyg till kanterna. Samma tyg brukar gå bra om du till exempel använder viscosejersey.

För att få en snygg kant som ligger slätt mäter du halsöppningen på mönstret. Lägg ihop fram och bakstycket så att axel sömmarna ligger mot varandra. Ställ måttbandet på kant för att mäta. Jag köper aldrig kantremsa längre utan klipper till egna. Ta 0,70 X ditt mått och klipp en remsa som är ca 4cm bred. Glöm inte att dubbla ditt mått. För att få en rak och jämn kant brukar jag ibland använda skärmatta och rullkniv men det är inte alls nödvändigt att ha.

Sy halskant

Nu finns det flera sätt att göra på när du syr fast den.

Sy ihop kortsidan på mudden. Sätt i fyra nålar med jämnt mellanrum och gör likadant på tröjan. Placera sömmen mitt bak och nålarna mitt för varandra. När du syr fast mudden ska du bara sträcka mudden i halsens rundning. Det kan vara svårt i början men det blir snabbt lättare när man gjort ett par tröjor.

  1. Du kan antingen lägga mudden räta mot räta dubbel så att sömmen syns
  2. Lägga den enkel mot avigan och sedan gömma sömmen och sy med en tvillingsöm
  3. Göra som förslag ett och sedan sy ner sömmen med en stickning.

Ett annat sätt är att bara sy EN axelsöm och sedan sy halsmudden,  man slipper då sömmen mitt bak och detta sättet kan användas när det är raglanärm.

För att inte behöva ta tid med att göra fel och sedan ta upp, sy då en tråckelsöm först för att se hur det blir.  Hoppas att detta hjälper  det är förstås bättre med bilder och det ska jag lägga till vid tillfälle.

 

 

Publicerad 2 kommentarer

Screentryck

Screentryck

Trycka med Screentryck är en fantastiskt rolig teknik när man vill utöka möjligheten att skapa mönster. Hur ofta är det inte så att man har en viss bild om hur tyget ska se ut för något man vill sy. Sedan kan man leta länge  och ändå inte hitta det man söker. Med screentryck ökar möjligheterna avsevärt och du kan nu skapa dina egna tyger.

Ahh potatistryck,  amatörmässigt kanske du tänker men nää där har du fel. Många tänker kanske på de dukar som barnen gjorde på dagis . Det går att skapa tyger som ser ut som vilket köpt tyg som helst, och det går utan att vara någon textil designer.

Screentryck

Ett motiv kan man skapa genom att lägga en vacker växt på kopiatorn. Ett foto som du tagit själv, en del av en bild. Eller skapa nya mönster av något i vår närmiljö, sätta ihop flera mönster till en bild. Med fantasi kan du göra vad som helst.

När du skapat ditt mot motiv skriver du ut det på en plastfilm för att sedan placera det på en beskiktad ram. Motivet förs över med hjälp av starka lampor under några minuter och ramen är sedan klar att sköljas ren för att få fram motivet.

Jag har träffat de som skapar med screentryck hemma men det kräver en speciell plats där du kan vara lite mer ovarsam, där du kan arbeta med färg, beskiktning och rengöring. Det kräver också ett mörkt utrymme med halogen och infraröda lampor för att göra en fotoschablon.

Screentryck används inte bara till tyg utan även till andra användningsområden som tapet, böcker,  ja möjligheterna är oändliga.

Jag gick en kurs för ett par år sedan och blev fast, har börjat samla på mig en del material för att använda denna teknik mer när tiden är inne. Detta ingår i en plan för framtiden och kommer med stor säkerhet att finnas här på symedmig.

Följ mig genom att anmäla dig till mitt nyhetsbrev här nedan. Detta är ett inlägg i en serie inlägg om att trycka på tyg. Det finns flera sätta att skapa motiv, var fjärde måndag kan du läsa nya inlägg i temat “tygtryck”.

[social_share style=”circle” align=”horizontal” heading_align=”inline” text=”” heading=”” facebook=”1″ twitter=”1″ google_plus=”1″ linkedin=”1″ pinterest=”1″ link=”” /]