Publicerad Lämna en kommentar

Johanna Lundqvist Björn

Bebeis med blomma, Johanna Lundqvist Björn

En av Symedmigs  nyare produkter är de små varma leende figurerna ritade av Johanna Lundqvist Björn. Johanna är designer, illustratör, grafisk formgivare och creative director på johannaform och design.

Produkterna jag skriver om är bebis med blomma, flicka med hjärta och clown. Alla tre ekologiska tyger i mjuk trikå. Johanna skapar inte bara textil hon har även formgivit barnböcker. I hennes studio i Båstad ritar hon figurer för både papper, tyg och interiör. I samarbete med Linda Ulvèus har hon också gestaltat böckerna av Leija Li.

Trikåtygerna är framtagna av Ernst textil tillsammans med Johanna Lundqvist Björn och materialet är en blandning av 95% bomull och 5% elastan. Mycket skön trikå för de minsta. Tillverkningen är framställd på ekologiskt vis vilket innebär att de är helt fria från gifter. Kvaliten känns också väldigt mjuk och behaglig.

Motiven är ca 5-8 cm stora och väldigt färgglada som barntyger ska vara. De stora motiven gör sig bra både till vanliga större plagg men också till trosor, dreglisar och kalsonger. Matcha gärna med randigt i gult, rött och lila samt mudd i rött, gult och lila.

Publicerad Lämna en kommentar

Stil och färganalys.

Styling

I veckan som var besökte jag Elisabet Bövik som driver Colour me Beautiful och gjorde en stil och färganalys. Jag har gjort detta tidigare och jag ville nu testa detta igen. När du gör en ordentlig analys så tar det ca 5 timmar. Då får du veta vilka färger som passar bäst med din hy och också hur du ska klä dig i förhållande till din kroppsform. Det är råd som hjälper dig att känna dig mer välklädd och komfortabel och lära dig din kropp. Spännande!

Oftast tror jag de flesta har koll på det här något sånär, eller kanske inte alla har det. Jag tror ändå att man oftast väljer de färger som är rätt för hyn när man väljer färg. Min erfarenhet är att jag valde fel färger efter att ha börjat färga håret. Då hade jag från börjat de färger som anses vara mina. Med stilen kan det nog vara lite svårare att se själv vad som är rätt.

Nu var det min andra styling så vi gick inte igenom riktigt allt. Det finns också olika sätt att göra en färganalys på,  men mina färger var ändå ganska lika från den tidigare analysen.

Den färgkarta du får med dig kommer hjälpa dig ta besluten när du shoppar. Det är smidigt. Att göra en  ordentlig Stil och färganalys när du ska skapa dig nya kläder är att rekommendera. Det kan vara en bra grund i att uppnå bättre resultat med din sömnad. Det kan också vara en kul grej att kosta på sig själv. Läs Elisabets tips om sjalar här

Samarbete

En annan anledning till detta besöket var också att jag har sedan en tid haft en idè. En idé om att kombinera sömnad med stil  och färg tips så jag tog kontakt med Elisabet för en analys och samarbete. Hon kommer från och med nu att finnas tillgänglig  på min hemsida för att boka rådgivning.

Publicerad Lämna en kommentar

Föreningen Livstycket

Föreningen livstycket

Föreningen Livstycket är en idèell förening som träffas dagtid på ett modernt kunskaps och designcenter i Tensta utanför stockholm. Där samlas invandrarkvinnor från hela världen tillsammans med designers och blandar skapande med lärande.

Skaparglädje

Under veckan som gick besökte jag formex mässan i Stockholm för första gången. Där fanns massor av utställare från flera olika branscher, därav en del inom textil. En monter som fick mig att stanna till lite extra var den ideella Föreningen Livstyckets. Den bredde ut sig som en stor färgklick med alla tyger, väskor, förkläden ,brickor och mycket mer som deltagarna tillverkat. Där fanns färgglada och spännande mönster bland annat ett tyg med kreativa livstycken på svart eller vit botten, ett motiv som också är deras varumärke.

Föreningen livstycket

En stor del av min vision med Symedmig är att genom kreativt skapande uppnå välmående och personlig utveckling. Att stänga av all stress och brus och bara fokusera på det du gör kan få dig att må bra igen och hitta nya sidor hos dig själv. Det behöver inte vara just att sy, kreativitet i alla former har en terapeutisk effekt. Kanske var det därför jag blev så förtjust i deras utbud.

Föreningen livstycket

Föreningen livstycket startades 1992 av Birgitta Notlöf med visionen ett samhälle för alla. Målet med verksamheten är att deltagarna ska gå från isolering och bidragsberoende till att få ett självständigt liv och fungera i sin nya tillvaro. Man blandar svenskaundervisning tillsammans med skapande.Deltagarna får teckna vad de ser, känner och upplever. Livstyckets proffesionella formgivare förvandlar sedan teckningarna till mönster som kommer från olika människoöden. Man tar tillvara olika kulturer som man sedan skapar motiv på textil, brickor mm och syr väskor, mm Verksamheten är ideell och drivs med bidrag från Stockholms stad och olika projektuppdrag.

Birgitta Notlöf tilldelades 2017 fostrargärningsmedalj av kungliga patriotiska sällskapet för sitt engagemang för ett medmänskligare och mer integrerat Sverige.

Här kan du läsa mer och se deras produkter.

Bilderna är lånade från sweef.se

 

Publicerad Lämna en kommentar

Sy klänningar för välgörenhet.

Lånad från https://www.svtstatic.se/image-cms/svtse/1479042732/svts/article11070121.svt/alternates/extralarge/siri-karlsson

Sy klänningar för välgörenhet och gör ännu mer nytta av din passion. Att det är roligt att sy vet ni väl redan, de allra flesta syr till sig själv och till familjen. Så finns det de som syr till välgörenhet för andra, idag finns det en mängd behövande när du vill hjälpa utsatta barn och vuxna i världen.

Kanske är det först på äldre dagar som tanken föds, så var det i alla fall för 98-åriga Siri som började sy klänningar efter hon fyllt 65. Under dessa 33 år har hon hunnit sy över 2000 klänningar. Siri drivs av sin passion att sy och hjälpa andra. Hennes klänningar går till välgörenhet och skickas till barnen på ett dagcenter i Sri lanka.

Sri lanka föreningen.

Den idèella Sri lanka föreningen började arrangeraera loppisar efter tsunamin och har startat ett dagcenter för funktionsnedsatta barn. Föreningen åker själva ner och lämnar gåvor till barnhemmet. Föreningen har byggt en skola för 300 elever och skickat fem containrar med hjälpmedel för handikappade och sjuka. Verksamheten drivs helt av loppisar, mataftnar, familjedagar och fadderverksamhet. Detta har gjort att barnen fått träning och även stöttat föräldrar som förstått att de inte är ensamma. I Sri lanka är dessa handikappade barn en skam för sina föräldrar. Arbetet från föreningen har gjort att attityden ändrats både av invånare och de styrande.

Vill du också vara med och hjälpa? Här hittar du länk till föreningens sida.

Publicerad Lämna en kommentar

Tryck med en Silhouette Cameo

Silhouette Cameo

Denna bilden kommer från pinterest

Silhouette Cameo kallas en slags skrivare som används för att skapa motiv. En kul liten leksak för dig som vill skapa egen design på både kläder och inredning. Jag har inte använt någon själv men ska ändå skriva några rader eftersom det är maskin som ganska många använder.

Du skapar din design i ett program som kallas silhouette studio och som  innehåller ett bibliotek med ett hundratal kostnadsfria färdiga bilder där du också skapa mappar för dina bilder. Dessa följer med i ditt köp.

I programmet kan du också skriva text, skapa cirklar/ellipser, kvadrater, rektanglar, linjer, polygoner och frihandskonturteckningar. Med hjälp av inställningar av skärbladen går det att skära i olika material så som vinyl och smidigt värmeöverföringsmaterial, struktur-kartongpapper, mönsterpapper, duk/canvas.

Silhouette Cameo

Denna bilden kommer från craftcast.com

Silhoette Cloud hjälper dig att hålla dina designer synkade där kan du också bli medlem och få 5gb lagringsutrymme för anpassat innehåll. Du kan också köpa till ny design genom en store som innehåller tusentals designer.Den hittar du här Oftast publiceras en kostnadsfri design varje vecka. Allt fungerar som en helt vanlig hemsida där du köper och laddar ner en fil. Möjligheten finns till prenumeration som inleds av en provprenumeration.

En silhouette cameo kostar runt 3-4000 och det kanske man inte köper för att testa, kanske kan du ha tur att hitta en begagnad. Jag tycker i alla fall det skulle vara roligt att prova även om det känns som att det är lite fusk. Ett roligt alternativ till screentryck och andra sätt att göra tryck på.

Här finns en tutorial

Detta var ett av inläggen i “trycka på tyg” för att följa min blogg så anmäl dig till nyhetsbrevet här nedan.

Publicerad 2 kommentarer

Screentryck

Screentryck

Trycka med Screentryck är en fantastiskt rolig teknik när man vill utöka möjligheten att skapa mönster. Hur ofta är det inte så att man har en viss bild om hur tyget ska se ut för något man vill sy. Sedan kan man leta länge  och ändå inte hitta det man söker. Med screentryck ökar möjligheterna avsevärt och du kan nu skapa dina egna tyger.

Ahh potatistryck,  amatörmässigt kanske du tänker men nää där har du fel. Många tänker kanske på de dukar som barnen gjorde på dagis . Det går att skapa tyger som ser ut som vilket köpt tyg som helst, och det går utan att vara någon textil designer.

Screentryck

Ett motiv kan man skapa genom att lägga en vacker växt på kopiatorn. Ett foto som du tagit själv, en del av en bild. Eller skapa nya mönster av något i vår närmiljö, sätta ihop flera mönster till en bild. Med fantasi kan du göra vad som helst.

När du skapat ditt mot motiv skriver du ut det på en plastfilm för att sedan placera det på en beskiktad ram. Motivet förs över med hjälp av starka lampor under några minuter och ramen är sedan klar att sköljas ren för att få fram motivet.

Jag har träffat de som skapar med screentryck hemma men det kräver en speciell plats där du kan vara lite mer ovarsam, där du kan arbeta med färg, beskiktning och rengöring. Det kräver också ett mörkt utrymme med halogen och infraröda lampor för att göra en fotoschablon.

Screentryck används inte bara till tyg utan även till andra användningsområden som tapet, böcker,  ja möjligheterna är oändliga.

Jag gick en kurs för ett par år sedan och blev fast, har börjat samla på mig en del material för att använda denna teknik mer när tiden är inne. Detta ingår i en plan för framtiden och kommer med stor säkerhet att finnas här på symedmig.

Följ mig genom att anmäla dig till mitt nyhetsbrev här nedan. Detta är ett inlägg i en serie inlägg om att trycka på tyg. Det finns flera sätta att skapa motiv, var fjärde måndag kan du läsa nya inlägg i temat “tygtryck”.

[social_share style=”circle” align=”horizontal” heading_align=”inline” text=”” heading=”” facebook=”1″ twitter=”1″ google_plus=”1″ linkedin=”1″ pinterest=”1″ link=”” /]

 

Publicerad Lämna en kommentar

Alla syr tillsammans.

Alla syr tillsammans

Alla syr tillsammans

Jag har nu haft min första aktivitet, en sewalong och fick en fantastisk respons. Det har varit så roligt att få delta i eran glädje och engagemang, detta blev mycket större än vad jag kunnat räkna med. På fyra dagar fullkomligt ramlade anmälningarna in samtidigt som bloggen och facebook fylldes med kommentarer som visade att det finns ett stort behov av att vara kreativ och att sy tillsammans.

Alla syr tillsammans

Det slutade på över 170 deltagare…Jippie. Vilken energiboost! Att få peppa och inspirera andra kreativa ger verkligen mig massor av energi. Detta ska vi göra fler gånger. Nästa år finns chansen att vara med hela fyra gånger. Detta kan ni läsa mer om här.

Tack till er alla som varit med och sytt och delat med er av bilder och synpunkter. Om några dagar kommer jag att lägga upp bilder att se för er andra som inte var med.

Publicerad 2 kommentarer

Tygshopping i London

Goldhawk road tygshopping iLondon

London är ett populärt turistmål och en av världens mittpunkter Inte minst för sin betydande roll inom handel, politik och kultur. Jag gjorde en tur dit för tre år sedan och söker man ett stort utbud av allt så kan jag verkligen  rekommendera en trip för tygshopping i London.

Tygshopping i London

Som tygtok så är det butikerna med det textila skapandet som motiverar allra mest såklart. På våran korta vistelse så hann jag bara besöka en liten del av deras utbud men nästa gång kanske jag tar med mig en likasinnad som ressällskap och gör en djupare research.

Den gatan som verkar vara den mest omtalade vad jag hört och läst och som jag också besökte så är det Goldhawk road. Där finner du butiker längs med hela gatan som har tyger, garner sybehör. Mellan goldhawk road och en parallell gata finns en marknad med namnet Shephards bush även den med tyger men också mycket annat som frukt, kläder och mat. Vill du fynda i detta området så finns det stor chans då priserna är bra men räkna med att det kan ta lite tid, det finns mycket att välja på och det kan vara lite svårt att se vad som finns direkt i en del affärer.

Resan dit gör du med bussar och tunnelbana  mot Goldhawk road. Det tar högst ca 20 minuter från Oxford street med buss. Mina fynd jag gjorde var ett stickat tyg av linnejersey för 6 pund per meter. Inga stora mängder men det var heller inget särskilt jag sökte.

Länkar med tygshoppingstips

  • Blogg med bild och adresser till butikerna på GR.
  • En jättebra guide att ladda ner här
  • En guide med mer Quilt inriktning.
  • The Guardian har gjort en guide om butiker i England

Andra adresser med tyger är:

  • Berwick Street i Soho (tvärgata till oxford street).
  • Walthamstow market (karta över butiker) Här är en del länkar med tips på butiker i London och England.

Tygshopping i London

Detta är nog bara en liten del av Londons utbud för tygshopping i London. När jag får fler tips kommer jag att uppdatera detta inlägget. Har du några bra tips eller länkar som du vill dela med dig av?

DET  FINNS FLER TIPS I KOMMENTARERNA.⤵

Följ inläggen om olika tygaffärer genom att anmäla dig för det kostnadsfria nyhetsbrevet, registreringsformulär hittar du här nedan.

Nästa inlägg i serien ” tygshopping” hittar du på bloggen om 4 veckor.

Publicerad Lämna en kommentar

Tygladan Vänersborg

Mycket trikåtyger

Till Tygladan Vänersborg går det bra att åka kolllektivt. Att åka med med regionen runt hit var lite svårare att hitta och längre till busshållpatsen. Med en stadsbuss tar man sig till utkanten av Vänersborg. Det var inte heller anpassat för promenerande ända fram utan man fick gå i kanten intill en stor trafikerad väg. Butiken är mycket riktigt som namnet säger som en stor lada i två våningar. Där fanns inte bara tyg utan också lite heminredning. Tyger bestod mest av trikå och gardintyger. Priserna på tyger var som de flesta andra butiker. Ekologisk trikå på 160 kr metern.

Tygladan Vänersborg
Lånad från internet

Två våningar

På andra våningen hos tygladan vänersborg kunde man hitta tyger, möbeltyger, skumgummi och även en del kläder. Servicen var bra även om jag tyckte personalen verkade lite stressad så blir det nog ett besök dit igen men då blir det nog med bil.

Här hittar du tyger hos Symedmig

Publicerad 1 kommentar

Så här trycker du motiv med duk.

dsc_0048

Virkade dukar kan man inte bara använda till att pryda bord och bokhyllor med. Idag används de ofta insydda i kläder till exempel, i detta inlägget ska jag visa Så här trycker du motiv med duk med hjälp av en virkad duk och lite färg. Detta är det andra inlägget i serien  om att göra motiv på tyg. Här tar jag upp vilka olika sätt det finns så det lär nog bli en lång serie då det variationen är stor.

Jag inhandlade dukar på loppis där  kan man hitta material till en bra prisnivå, välj en duk som inte är för löst virkad så den ligger tätt på tyget. Du behöver textilfärg, kavel, roller och plast eller något annat för att skydda från färg.

Använd roller

Rolla färgen jämnt över dukens ena sida, vänd duken mot tyget och lägg plast eller tidning över och tryck med händerna eller använd en brödkavel för att fästa färgen på tyget. Ta försiktigt bort duken.

När färgen torkat ska färgen ha värme för att bli härdad i tvätten. Fixera färgen genom att stryka utan ånga i två- tre  minuter. Om det finns överflödig färg som kladdar kan du använda lite smörgås/bakplåtspapper emellan. Man kan också använda ugnen för att fixera färgen.

Här hittar du färgpennor för textil.